A párkapcsolatot nem teheted biztossá

párkapcsolatHa arra vágysz, hogy biztonságos párkapcsolatban élhess, ki kell, hogy ábrándítsalak: nem létezik biztonságos kapcsolat. A kapcsolatok eredendően bizonytalanok, hiszen ha biztossá válik – vagy annak érezzük – már nem fog vonzerővel bírni. Az a kapcsolat élvezhető, amelyik bizonytalan, hiszen ha biztossá változtatod, minden elvész belőle, ami örömet okozna benne.

Mivel az ember az elme rabja, egyik úttal sem tud megelégedni: akár biztos, akár bizonytalan egy párkapcsolat, az agyunk miatt egyik eset sem tud nyugalmat hozni, és csak tovább kavargunk, keresgélünk, belső zűrzavarba kerülve. Minden ember olyan kapcsolatra vágyik, amely egyszerre biztonságos és izgalmas – ez azonban nem lehetséges, hiszen egy életteli kapcsolat, amely egy másik, önálló emberrel, egy külön élettel rendelkező személlyel jön létre, valamilyen szinten mindig kiszámíthatatlan marad. A párunk is egy külön világ, egy megismételhetetlen megnyilvánulása az Életnek, ezért nem lehet tudni, mit hoz majd a jövő vele kapcsolatban. Ettől pedig izgalmassá és intenzívvé válik a jelen pillanat.

Amennyire lehetséges, meg kell élned a jelen pillanatot! Gondolj arra, hogy a következőben annyi minden megváltozhat, és ez a jelen pillanat, amelyet most élsz át a pároddal, sosem jön el újra! Vagy ő, vagy te nem leszel már itt, vagy maga a kapcsolat sem létezik már. Bizony minden megtörténhet, a jövőt nem jósolhatod meg, a múlt már lezárult, ezért csak a jelen pillanatban bízhatsz, amely még itt van, és arra vár, hogy megéld!

Egyet tehetsz: fogadd el, hogy ilyen az Élet, és akkor is így működik, ha az emberi elmének ez nagyon nincs ínyére. Ha olyan kapcsolatra vágysz, amely teljesen biztos és kiszámítható, akkor nem érdemes élő emberrel kezdened… Folyamatosan a biztonságot keressük, ám amikor megjelenik, besokallunk tőle és menekülni kezdünk. Ebből a szempontból a házasság is egy olyan intézmény, amely nagy valószínűséggel válik a párok szerelmének sírgödrévé. Amikor házasságot kötsz, a szerelmet akarod konzerválni, bebiztosítani, ám ezzel nagy valószínűséggel meg is ölöd. Nagy odafigyeléssel és tudatossággal kell a házasságot irányítani és ápolni ahhoz, hogy a két fél ne váljon rabbá a kapcsolatban.

A biztonság nem tesz boldoggá. A bizonytalanság pedig félelemmel tölt el, mert úgy érezzük, bármikor elveszíthetjük a párkapcsolatunkat. Ám az egész Élet erről a bizonytalanságról szól, mert sosem tudhatjuk, a következő pillanatban mi fog történni. Attól csodálatos az Élet, hogy semmi sem állandó, minden változik, és mozgásban van. Ebből kiindulva semmit, de semmit nem szabad halogatni, tologatni, így a szerelmet sem! Nem tudhatod, hogy a következő pillanatban itt lesz-e még a kedvesed, ezért ha szeretni akarod őt, akkor MOST kell megtenned! Szeresd már ebben a pillanatban, mert nem lehetsz biztos abban, hogy hetek múlva is ugyanilyen lesz minden, és ő itt lesz veled. Később pedig nagyon bánni fogod, hogy most és itt szerethetted volna, de nem tetted meg. Ha pedig ilyen helyzetbe kerülsz, olyan mély lelkiismeret-furdalásba, önvádba és szomorúságba süllyedhetsz, hogy onnan senki nem tud majd kihúzni.

Az Életet és a párkapcsolatodat nem teheted biztossá, ha erődön felül harcolsz érte, akkor sem. Az Élet megfoghatatlan, törékeny és kiszámíthatatlan. Ezért kell összekapcsolódnod a bátorságoddal, az ősbizalommal, hogy meg tudd élni a jelent, hogy együtt tudj haladni az Élettel. Sose várj a következő pillanatra, napra, vagy hétre, koncentrálj a jelenre, és ha most elérhető számodra a szerelmed, akkor szeresd őt és ne pocsékolj el egyetlen percet sem! A következő pillanat ebből a mostaniból születik majd meg, így ha itt és most a maga teljességében meg tudod élni azt, hogy szereted őt, akkor nagy valószínűséggel a következő pillanatban is veled lesz még. Ha képes vagy őt mindig a jelenben szeretni, és ezzel őt is boldoggá teszed, akkor sokkal kisebb az esély arra, hogy el akar majd hagyni téged. Ellenben, ha folyamatosan tipródsz, aggódsz, és félsz attól, hogy mit hoz a kapcsolat a jövőben, sokkal valószínűbb, hogy elválnak útjaitok. Döntsd el, hogy a félelmeidre hallgatsz, vagy elkezded szeretni őt már ettől a perctől!