Három szó a párkapcsolat boldogságáért

beszéd a párkapcsolatbanEgy férfi és egy nő. Szeretik egymást. Minden reggel ébredés után, amikor egymásra néznek, öröm és szeretet csillog a szemükben. Örülnek, mert szeretik egymást. Így indul egy nap a boldog párkapcsolatban.

Amikor az ember a párjára néz, és teljes szívből örül neki, az a szeretet egyik legőszintébb és legszebb megnyilvánulása. Ha képesek vagyunk maradéktalanul örülni a másiknak, akkor a párkapcsolatunk erős, képes a fejlődésre, és minden esélyünk megvan a közös boldogságra. Hiszen már az boldoggá teszi az embert, ha van egy párja, akivel kölcsönösen örülnek egymásnak, és minden olyasmivel elhalmozzák a másikat, amiről úgy érzik, örömet szerezhetnek vele. Azok a párok, akik örömmel néznek egymásra, folyamatosan kedveskednek egymásnak valamivel, ezáltal pedig egyre gazdagabbá, tartalmasabbá, és közelibbé válik a kapcsolatuk.

A párkapcsolatot sok odafigyeléssel, megértéssel és szeretettel lehet boldoggá tenni. Ebben a folyamatban három nagyon lényeges szó áll rendelkezésünkre, amelyeket érdemes megjegyezni, és tudatosan használni, mert meglétük alapvető fontosságú a párkapcsolatban. Ez a három szó pont olyan egyszerű, mint amennyire nagy jelentőséggel bír.

Az első, amely már az egymás iránt érzett öröm kapcsán felmerülhet bennünk: az „Igen!”. Amikor örülünk a másiknak, akkor igent mondunk rá. Ha teljes mértékben elfogadjuk őt, úgy, ahogy van, akkor igent tudunk mondani rá, igent mondunk a kapcsolatunkra, a helyzetre, amiben vagyunk, és a közös boldogságunkra is. Ha ezt nem tudjuk megtenni, mert nem tudjuk őt teljesen elfogadni, vagy ott motoszkál bennünk egy „de”, vagy a kétség, akkor a párkapcsolatunk nem fog úgy működni, mint ahogyan szeretnénk. Hiszen nem tudjuk teljesen beletenni magunkat, mert fenntartásaink vannak a másikkal és a kapcsolatunkkal szemben. Ilyenkor fordulhat elő, hogy bár szeretjük a másikat, mégsem akarjuk feleségül venni, vagy időről időre arról ábrándozunk, hogy valaki mással próbáljuk meg.

A második szó, amelyet rendkívül fontos megtanulnunk és használnunk a párkapcsolatban, a „Kérlek!”. Előfordul, hogy megbántjuk a másikat, vagy olyat teszünk, ami miatt roszul érzi magát a párunk, esetleg figyelmetlenek vagyunk vele. Ilyenkor a kedvesünk valószínűleg megbántottságot, szomorúságot érez, és lehet, hogy be is zárkózik felénk.  Ekkor kell kimondanunk neki: „Kérlek! Igazán sajnálom! Kérlek!”. A párunk szíve ettől nyílhat meg újra, és ismét működhet köztünk a szeretet.

A harmadik szó a legtöbb kapcsolatban működik, hiszen gyermekkorunktól kezdve használjuk az illem alapvető mondatait és fogásait. Mégis fontos felhívni rá a figyelmet, mert vannak, akik számára nem magától értetődő, vagy egy idő után egyszerűen elfeledkeznek róla. Az egyik legszebb szó, amit mondhatunk a párunknak, a „Köszönöm!”. Megszámlálhatatlanul sok olyan alkalom adódik egy párkapcsolatban, amikor kimondhatjuk a másiknak ezt a sokat jelentő szót, és ezzel nem csak azt fejezzük ki felé, hogy értékeljük azt, amit tesz értünk, de a tisztelet és a szeretet jele is, hogy felé fordulva, a szemébe nézve kimondunk egy „Köszönöm!”-öt.

A nehézségek, válságok, problémák idején is nagyon sokat számít a fenti három szó, hiszen a szeretetet és a megbocsátást táplálják . Ha újra és újra elővesszük őket, mindig a megfelelő pillanatban, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a párkapcsolatunk virágzó és boldog legyen, és elsimítsuk a felmerülő gondokat.

– Bert Hellinger nyomán –