Engedd el végre az exed!

Sad-Woman 2Majdnem minden tökéletes volt vele, azt hitted, ő a Nagy Ő az életedben. Hosszú évek teltek el, és még mindig naponta eszedbe jut, mert úgy érzed, nagyon sokat veszítettél a szakítással, mintha a lelkedből téptek volna ki egy darabot. Ha nem tudsz megszabadulni a régi nagy szerelem fájdalmától, ha még mindig fogva tart a múlt és az ő lénye, akkor éppen ideje, hogy tégy valamit ellene!

Ha még mindig szenvedsz a hiányától

Minden szakításkor el kell gyászolni az adott kapcsolatot, mert ez is ugyanúgy veszteség, mint amikor meghal egy szerettünk. Tény, hogy időt kell adnod magadnak ahhoz, hogy ez megtörténjen, és nagyon fontos is, hogy meg tudd élni a gyászt és a fájdalmat – különben csak elnyomod magadban -, de ez nem jelenti azt, hogy normális, ha még évekkel később is szenvedsz a volt szerelmed hiányától. Ismerd fel, ha bálványozod őt, ha csak a jó tulajdonságait látod, és próbáld meg végre minden hibájával együtt nézni az illetőt. Írd le pontokba szedve, mi nem tetszett benne, hogy mit nem szerettél a vele való kapcsolatban. Vedd észre, hogy nem volt tökéletes, és hogy ő is ugyanolyan ember, mint te, vagy bárki más.

Kire emlékeztet?

Talán hallottál már arról, hogy a „nagy szerelmet” akkor éljük át, amikor az ellenkező nemű szülőnkre nagyon emlékeztető karakterű személlyel találkozunk. Akkor is igaz ez, ha az említett szülőnk sok-sok negatívnak számító tulajdonsággal rendelkezett. Vizsgáld meg, hogy nem azért ragaszkodsz-e tudat alatt annyira a volt kedvesedhez, mert túlságosan hasonlított az édesapádhoz vagy az édesanyádhoz? Gyakran azért nem tudunk elengedni valakit, mert rendkívüli módon emlékeztet minket az egyik vagy mindkét szülőnkre, és a szakításban azt a fájdalmat éljük át, mintha az anyánktól vagy apánktól akarnának végleg elszakítani minket. Érdemes kipróbálnod a családállítás módszerét, mert a segítségével rögtön fel tudod ismerni, kit akarsz behelyettesíteni a lelkedben a volt kedveseddel.

Talán áldozat voltál

Jellmezően azok nem tudnak tovább lépni egy szakítás után, akik alávetik magukat a másiknak, és képesek önmagukat háttérbe szorítva saját igényeikről lemondani, hogy a párjuknak jó legyen. Az ilyen kapcsolatokban a nők cselédként viselkednek, a férfiak papucsként, és sajnos nem képesek egyenrangú félként kezelni önmagukat, mert a másikat szinte istenítik. Ebben az esetben nem is csoda, ha szakításra került sor, mert egy egészséges lelkületű ember nem élvezi, ha a párja nem érzi kettőjüket egyenrangúnak, és könnyen új kapcsolat után nézhet. Fel kell ismerned, ha te is feláldoztad magad a régi kapcsolatodban, és tégy meg mindent, hogy a következő pároddal már ne ezt a mintát működtesd! 

Nem ő volt AZ

Nagyon fontos megtanulnod hinned abban, hogy van valaki a világon, aki valóban a Nagy Ő lehet számodra. Hiszen ha ő lett volna az, akkor véget ért volna a kapcsolatotok? Ez így nem logikus és nagyon valószínű, hogy nem így van. Sokan érezzük úgy, hogy az aktuális találkozás a Másik Felünket hozta el az életünkbe, de ez sajnos az esetek többségében hamis érzés (és általában a fent részletezett második pont miatt alakul ki). Meg kell tanulnod visszatérned a jelenbe, és a mostani lehetőségeidre koncentrálni. Ehhez kapcsolódóan van egy nagyon fontos feladatod: mivel valószínűleg rászoktál arra, hogy róla ábrándozz, ezt most tudatosan meg kell szüntetned! Érd tetten magad, amikor éppen róla fantáziálsz, vagy az elvesztésén keseregsz, és azonnal gondolj valami más, lelkesítő dologra! Keress új hobbit, tevékenységet, menj el sportolni, tégy meg mindent, hogy ne gondolj rá. Tarts ki az elhatározásod mellett, mert valószínűleg így is szükséged lesz 2-3 hónapra, hogy el tudd őt felejteni.