Nem boldogít a szexmentesség

párkapcsolat szexTalán nem is gondolnád, hogy a tartós szexhiánynak is vannak feltűnően érzékelhető, látványos tünetei. A legtöbb orvos rögtön kivizsgálásra küld, ha egyszerre jelentkezik az étvágytalanság, a fejfájás, a furcsa és hosszan tartó izgatottság,  a szűnni nem akaró idegesség, és az alvásproblémák. Pedig ezek a jelek ugyanúgy mutathatják azt is, hogy nem bírod tovább a szexmegvonást, és nagy szükséged volna egy felszabadító hancúrozásra. Főleg,  ha testi nyavalyáid mellé gyakori szexuális ábrándozás is társul.

Mivel az emberben is ott dolgozik a szaporodási ösztön, nem is csoda, ha testünk különböző tünetekkel jelzi, hogy nem pusztán evésre, alvásra és munkára vagyunk teremtve. A testi élvezetek ugyanúgy hozzátartoznak a mindennapokhoz, a szervezetünkben pedig olyan jótékony folyamatokat és reakciókat indít el egy-egy jól megérdemelt szeretkezés, amely minden más életterületünkre pozitív hatással lehet. A szexualitásunk megélése – így a szexmegvonásból eredő tünetek értelmezése is – egyénfüggő, és a fenti tünetek megjelenésekor sokan egyáltalán nem gondolnák, hogy a szexhiány a ludas a dologban. Vannak persze, akik pontosan tudják, hogy egy kiadós szeretkezéstől egyből jobban lesznek, így tudatosan kezelve a problémát tesznek is azért, hogy ne kelljen sokáig nélkülözniük a testi gyönyöröket.

A különös tünetcsoport gyakran akkor üti fel a fejét, amikor egy szakítás után kell nélkülözni a jól megszokott testi élvezeteket. Ha az ember életében hosszabb időn át jelen van a rendszeres szex, sajnos igen nehéz időszakot hozhat egy partnerhiány, amikor hirtelenül nincs kivel szexelni. A fizikai és lelki tünetek egyaránt intenzívek lehetnek, amit úgy élhetünk meg, mintha képtelenek lennénk uralkodni a vágyainkon. A társ távolléte, a külön töltött idő szintén hasonló szenvedést hozhat, bár ez mindenképpen sokkal könnyebben feloldható és kellemesebb esete a szexmegvonásnak.

Ezzel szemben sokak életében ismeretlen a szexhiányból eredő idegesség, feszültség és az egyéb kínzó testi érzetek megléte. Gyakran a szakítás is olyan lelki megterhelést jelen, ami feledteti, pontosabban elnyomja a szexuális vágyból fakadó kellemetlen tüneteket. Van úgy, hogy egy kapcsolat felbomlása után akár egy évig sem gondol az ember a szexre – ezt persze inkább az érzékenyebb, „lelkizős” típusok tapasztalhatják magukon.

A harmadik csoportra jellemző, hogy nem akar és nem is képes szembenézni a tünetekkel, vagy magával a szexhiánnyal, hiába duruzsolják a fülébe barátai vagy barátnői, hogy jó lenne végre szexelnie valakivel. Ők általában nem akarnak tudomást venni erről a témáról, mert alapvetően nehézségekbe ütközik náluk a párkeresés, vagy a rendszeres szex biztosítása. Azonban érdemes figyelembe venni azt is, hogy nem csak a magánéletre, a testi és lelki közérzetre, de a munkahelyi teljesítményekre és az emberi kapcsolatokra is igen negatív hatással lehet, ha nem szexel eleget az ember! Többek között dühkitörések, ingerültség, kötözködési hajlam, kiszámíthatatlanság, és elviselhetetlenség is kialakulhat a szexmegvonás következtében, ezért fontos, hogy idejében felismerjük a problémát.

Érdemes tehát bíznunk testünk jelzéseiben, de nagyon lényeges azt is tudatosan kezelni, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és mindenkinek mások az igényei a szex terén. Egyesek csak igen rövid ideig bírják élvezetek nélkül, és már néhány nap után erős tünetektől szenvednek, mások több hónapot, vagy éveket is képesek végigvegetálni szexuális élet nélkül. Abban is nagy különbségek észlelhetők, hogy ki hogyan fordítja le a szexmegvonásból eredő tüneteket magának, majd hogyan képes megoldani a problémát, és felszámolni a szexhiányos állapotot. A nők általában nehezebben oldják meg ezt a gondot , hiszen maga a női szexualitás is összetettebb és bonyolultabb kérdés a férfiakénál, és az ő esetükben a hárítás, az önmegtagadás és a félelmek is előjöhetnek a társadalmi korlátok mellett.

Törekednünk kell arra, hogy képesek legyünk helyesen beazonosítani a tüneteinket, és idejében felismerni, ha túl kevés a szex az életünkben, és emiatt kínoznak a kellemetlen érzések. El kell fogadnunk lényünk ösztönös részét, és meg kell barátkoznunk azzal, hogy ezt meg is kell élnünk – bármennyire is a XXI. századi Európában élünk. Legyünk őszinték önmagunkkal, a társunkkal, vagy leendő szexpartnerünkkel, és kezeljük tudatosan, hogy a szexre igenis szükség van! Ne váljunk kielégületlenné, mert a világnak szüksége van a kiegyensúlyozott emberekre.