Fejezd ki helyesen a másik felé, hogy szereted!

párkapcsolatMa már sokak számára ismerősen hangzik Gary Chapman szeretetnyelv elmélete. A párterapeuta évtizedekig figyelte a párokat, és rájött, hogy nagyon gyakran azért mennek tönkre a párkapcsolatok, mert a két fél nem érti meg egymást, nem tudja értelmezni és befogadni azt, ahogyan a másik kifejezi felé a szeretetét. Olyan ez, mintha nem beszélnének közös nyelvet, és hiába illenek össze, hiába szeretik egymást úgy, mint régen, a tévesen értelmezett szeretetnyelv miatt rosszul reagálnak a másik közeledésére.

Mindannyian más-más családi és párkapcsolati múlttal rendelkezünk, amelyet tudattalanul is beleviszünk egy új kapcsolatba. Nagyon sok múlik azon a későbbi szeretetnyelvünk kialakulásában, hogy gyermekkorunkban a szüleink hogyan fejezték ki irántunk a szeretetüket. Az az ember, akit gyermekkorában sokat ölelgettek, puszilgattak, simogattak, felnőtt éveiben is egyértelműen igényli majd a sok testi kontaktust párjával. Ezzel szemben az, akit  a szülei nem kényeztettek el érintésekkel, mert inkább az volt a fontos, hogy mit tesznek meg egymásért a családtagok, valószínűleg nem fogja annyira magától értetődőnek és természetesnek érezni, hogy sűrűn odabújjon párjához és lépten-nyomon ölelgesse, holott a másiknak lehet, hogy ez rendkívül fontos volna a gyermekkori berögződések miatt. Ha két egymással párkapcsolatban élő ember teljesen eltérő módon áramoltatja a szeretetét egymás felé, akkor ott bizony gondok adódhatnak, konfliktusok alakulhatnak ki, akkor is, ha szeretik egymást.

Chapman szerint öt alapvető szeretetnyelv létezik, amelyekből több is igaz lehet ránk, de mindenkinél van egy, vagy kettő, amely egyértelműen dominál. Fontos felismernünk, hogy melyik szeretetnyelvet „beszéljük”, és ugyanilyen fontos, hogy párunkét is beazonosítsuk.

A legjobb, ha mind az öt szeretetnyelv megvan egy kapcsolatban, mert mindegyik jelenlétére szükség van egy ideális viszonyban. Emellett egészen biztos, hogy minden ember életében valamelyik hangsúlyosabb a többinél, ezért kell mindkét félnek tisztában lennie saját és a párja szeretetnyelvével. Ismerjétek meg egymást jobban, fedezzétek fel, hogyan tudjátok beszélni egymás szeretetének nyelvét, és új dimenziókat tapasztalhattok meg  a kapcsolatban!

Érintés

Sokak számára az ölelgetés, simogatás, az összebújás, a puszik, és az egyéb testi kedveskedések jelentik azt, hogy a másik szereti. A szex is ide tartozik természetesen, de fontos, hogy nem csak erről szól ez a szeretetnyelv típus. Aki az érintések útján beszéli szeretetnyelvét, akkor érzi, hogy a másik szereti, ha az minél többet megérinti, megcsókolja, simogatja, vagy ölelgeti. Ha ilyen a párunk, fordítsunk kellő energiát arra, hogy hozzáérjünk, átöleljük, vagy megsimogassuk, mert ezt nem tudjuk semmi mással helyettesíteni az életében.

Kedves szavak

A kedves szavak útján szintén érezheti az ember, hogy szereti a másik. Aki ezen a módon éli meg a szeretet kimutatását, az folyamatosan igényli a kedves, támogató, pozitív szavakat és visszajelzéseket. Nem tud létezni anélkül, hogy a párja elmondja neki, hogy szereti, és kívánja, továbbá a bátorító megerősítésekre is nagy szüksége van a másiktól. Az ilyen embert érdemes sokszor dicsérgetni, és szavakkal támogatni, akár azért, mert tett valamit, akár azért, mert csinos, vagy jól áll neki az aznapi ingje. A verbalitás, a szavak, a kommunikáció és az, hogy meghallgassák őt, rendkívül fontosak a kedves szavak szeretetnyelvét beszélő típusnak.

Ajándékozás

Az ajándékozás szintén fontos lehet a gyermekként erre hangolódott személyeknek. Aki a szeretetnyelvek közül ezt beszéli, annak az esik legjobban, ha párja időt és figyelmet fordít arra, hogy őt ilyen-olyan ajándékokkal lepje meg. Általában nem az a lényeges számára, hogy mennyibe került a meglepetés, mert számára az a fontos, hogy a másik szeretetét egy kézzel fogható tárgyban is láthassa, a szeretet szimbólumát tapinthassa meg egy ajándék képében. Amennyiben párunkra ez a szeretetnyelv jellemző, lepjük meg gyakran kisebb-nagyobb tárgyi ajándékokkal, csokoládéval, virággal, ékszerrel, kabalával – bármivel, amit meg tud őrizni, el tud tenni emlékbe, vagy ki tud állítani a polcra.

Minőségi idő

Sokan vannak, akiknek az együtt töltött idő a legfontosabb, annak is az értékesebb, minőségi változata, hiszen akinek az együtt töltött idő a szeretetnyelve, az nem elégszik meg azzal, hogy közös helyiségben tartózkodik a szeretett lénnyel. Nekik az a fontos, hogy az együttlét alkalmával oda tudjanak figyelni egymásra, közösen csinálhassanak valamit, azaz tartalmassá tegyék az együtt töltött időt. Ha úgy látjuk, hogy kedvesünk ebbe a csoportba tartozik, szervezzünk több olyan alkalmat, amikor együtt tevékenykedhetünk valamiben, közösen vacsorázhatunk, sportolhatunk, vagy egyszerűen nyugodt körülmények között beszélgethetünk.

Figyelmesség

A figyelmességek útján nagyon könnyen ki tudjuk fejezni a másik felé, hogy szeretjük. Aki a figyelmességek szeretetnyelvét beszéli, az tettekkel tudja leginkább kifejezni az érzéseit. Szereti könnyebbé tenni a párja életét különböző szolgálatokkal, segítségnyújtással, és olyan figyelmességekkel, amelyekről tudja, hogy a másiknak könnyebbséget jelent, hogy elvégzi őket helyette. A legfontosabb, hogy gondoskodással fordul a másik felé, és azzal a kifejezett szándékkal, hogy segítsen a párjának. Ez a szeretetnyelv azonban nagyon könnyen félreérthető, mert a legtöbb ember természetesnek tartja, hogy a párja segít neki különböző feladatokban, vagy a háztartásban, így nem veszi észre, ha esetleg a másik számára ez nem csupán egy átlagos tett, hanem szeretetének vagy szerelmének egyértelmű bizonyítéka. Ha úgy tapasztaljuk, hogy társunk ezt a szeretetnyelvet beszéli, legyünk azon, hogy minél többet segítsünk neki, akár a bevásárlásban, akár a házimunkában, vagy a gyermeknevelésben, a főzésben, mindig ott, ahol a legnagyobb szükség lenne ránk.