Mesterséges megtermékenyítés

sperm-bank-donation-scandal-6543Kényes, sokakat fájdalmasan érintő témáról esik szó a következőkben. Hiszen a gyermektelenség problémájának manapság oly népszerű „megoldási” módjait elemezgetjük. Vajon milyen következményei lehetnek egy  mesterséges megtermékenyítésnek, vagy a spermabankkal való együttműködésnek az érintettek életében?

A művi megtermékenyítés sokaknak nyújthat reményt és kiutat a más, közismert módszerekkel gyógyíthatatlannak tűnő meddőségből, vagy az egyéb okok miatt jelentkező gyermektelenségből.

De mi történik bennünk még mélyebben, ott, ahova az orvos sem láthat be?

Lelki szinten szüleink jelentik számunkra azt az energiát adó forrást, melyből tudattalanul összekapcsolódva is folyamatosan töltekezünk. Ez a töltődés egy olyan szinten megy végbe, melyet műszerekkel nem mérhetünk (bár kísérletekkel bizonyíthatunk!), miközben lelki síkon mindenképpen megélünk, s hatásait a hétköznapi életünkben érzékeljük. Az édesanyával való kapcsolat befolyással van a mindennapi sikereinkre, párkapcsolatunkra, anyagi helyzetünkre és egyáltalán a való életben való részvételünkre, az élettel való kapcsolatunkra. Az édesapával fennálló rendezetlen, nem megfelelő kapcsolat kihatással van a többi emberrel és a külvilággal való viszonyunkra, befolyásolja a párkapcsolati boldogságunkat, és a siker, hivatás témáiban is károkat okozhat, ha az édesapa nincs a megfelelő helyen, a megfelelő érzésekkel „körülvéve” lelkünkben. Nélkülözhetetlen hát, hogy tudjuk, kik (voltak) a szüleink, s valamilyen módon kapcsolódni tudjunk hozzájuk. Ha máshogy nem jöhet létre kapcsolat velük (mert például soha nem ismertük őket, korán meghaltak, vagy elhagytak minket), akkor terápiás módszereken keresztül kell felvennünk a szálat, amely elvezet hozzájuk és újra kötődhetünk hozzájuk. Csakis így találhatjuk meg az életünkben a valódi és tartós boldogságot. Szükségünk van egy mélyebb kapcsolatra, egy gyökérre, melyen keresztül az életet, a létezés erejét szívhatjuk magunkba. Nem lóghatunk a levegőben gyökerek nélkül, nem tagadhatjuk meg származásunkat.

Sajnos manapság kevés olyan ember van, aki spirituális és lelki megközelítésből is szemügyre veszi az életében felbukkanó nehézségeket és feladatokat. Amikor pedig felüti a fejét a terméketlenség, gyermektelenség problémája, a szülők képesek mindent megtenni azért, hogy gyermekük lehessen. Azonban a gyermek utáni feltétlen vágy sok esetben egy mélyebb lelki probléma elkerülésére tett kísérlet, csak hogy ne kelljen az érintetteknek szembenézniük vele. A gyermek – úgy érezhetik – eltereli majd figyelmüket az adott lelki teherről, ám ez természetesen nem így működik. Hiszen az intenzívebben ható mélyebb lelki nehézségek eleve megakadályozzák azt, hogy gyermek foganjon meg a fennálló érzelmi-lelki körülmények között. Vannak, akik szülői vagy társadalmi nyomásra, mintákat követve sürgetik a gyermekvállalást, miközben elsődleges volna rendbe tenniük, minden szinten felkészíteniük, és gyógyítaniuk önmagukat, hogy utána, ezeket teljesítve, éretten és tudatosan állhassanak a gyermeknevelés feladata elé.

Amennyiben olyan helyzetben vagy, hogy szükséged van külső (úgy gondolod, művi) segítségre ahhoz, hogy gyermeked lehessen, azt javaslom, mindenképpen célozd meg először a lelki terápiás gyógymódokat is, próbáld ki őket. A családfelállítás módszerével lehetőséged van feloldani mindazokat a tudat alatti blokkokat, akadályokat, amelyek nem engedik, hogy megtermékenyülj, vagy gyermeket vállalj. Higgy abban, hogy igenis fel tudod számolni azokat a mélyebb hatásokat, terheket, amelyeket ott cipelsz Magadban, anélkül, hogy tudnál róla! Adj legalább egy esélyt a mesterséges megtermékenyítés előtt annak, hogy egy természetközelibb, finomabb módszerrel érhesd el az áhított célt!

Amikor egy nőt idegen spermával termékenyítenek meg – mert férje nemzőképtelen -, ezzel lényegében véget vetnek kapcsolatuknak, házasságuknak. A megtermékenyítésnek spirituális és lelki szinten nagyon nagy jelentősége van, hiszen életet adó, teremtő folyamatról van szó. Ha egy nő nem a párjától/férjétől termékenyül meg, a kapcsolat lassú (vagy gyorsabb) halálra van ítélve, hiszen mindig a „levegőben” lesz, hogy (ha közvetetten is, de) egy másik férfi kellett a beteljesüléshez . Természetesen tudatosan is lehet kezelni a témát, de nagy valószínűséggel bekövetkezik az eltávolodás és az egymástól való elzárkózás. Érdemes mérlegelni, hogy a pár talán többet nyerhetne, ha elfogadná a gyermektelenséget, s közösen vállalná az ezzel járó fájdalmat. Közös gyászukban messzebbre juthatnak a kapcsolatuk útján, mint akkor, ha mindenáron valóra váltják a gyermek utáni vágyukat.

Azok a párok, ahol mindketten terméketlenek, s mesterséges úton, különböző nőktől és férfiaktól származó pete- és hímivarsejtek segítségével alapítanak családot, olyan helyzetet teremtenek, ahol a gyermek(ek) alapvető jogaikban vannak korlátozva: nem tudhatják, kik a valódi szüleik, honnan származnak. Az ilyen bizonytalanság és homály, amelyet akkor is éreznek mélyen a lelkükben, ha pl. nevelőszüleik egész életükben hazudnak nekik, súlyos következményeket hoz későbbi életükben. Nem tudnak majd kapcsolódni, üresség-érzéssel, céltalansággal, identitászavarral, párkapcsolati, érvényesülési problémákkal kell szembenézniük. Egy gyermeknek mindig tudnia kell, kik a szülei. 

Természetesen akkor nincs ok az aggodalomra, ha az édesanyát mesterséges úton, de férje/párja spermájával termékenyítik meg, ekkor nem kerül veszélybe a párkapcsolat. Mégis, egy ilyen jellegű probléma esetén szembe kell nézniük a szülőknek azzal, hogy vajon mi lehet a mélyebb oka annak, hogy a Természet nem engedélyezi a fogantatást?… Minél hamarabb jár ennek utána az érintett pár, annál könnyebbé teszi a gyermeknevelés éveit és a gyermek életét is, hiszen ha már a természetes megtermékenyülés sem jöhetett létre, nagyon valószínű, hogy később más úton fog begyűrűzni a családba a régi, terméketlenséget okozó probléma…

Azok a férfiak pedig, akik spermájukat pénzért adják el, s emiatt sok olyan gyermek édesapjává válnak, akiről semmit nem tudnak és emiatt nem ismerik egymást kölcsönösen, rengeteg lelki erőt és energiát tartanak lekötve, hiszen tudat alatt pontosan érzik, hogy többszörös apák. Párkapcsolatra és későbbi, valódi család alapítására tulajdonképpen alkalmatlanok, mert ezzel a korábbi tettükkel megpecsételik későbbi sorsukat mindaddig, amíg nem kezdenek el tudatosan szembenézni gyermekeikkel terápiás módszereken (pl. családfelállításon) keresztül.

Szükség van arra, hogy kellő alázattal forduljunk az életünket irányító, magasabb erők felé. Ezek tagadása, lebecsülése, semmibe vétele sajnos érezteti hatását…