Szexuális problémák: kitől erednek valójában?

4-1

Szexuális problémával vagy nemi szervi panaszokkal szakemberhez fordulni az egyik legnehezebb feladat és nyűg. Az embernek meg kell nyílnia, el kell mondania legrejtettebb titkait, s sajnos gyakran testileg is ki kell tárulkoznia, fel kell fednie a problémát okozó területeket. Azonban minden szexuális probléma mögött áll egy mélyebb, lelki eredetű ok. Amennyiben efölött elsiklanak, figyelembe sem veszik, a valódi, tartós gyógyulás nem következhet be.

A kiváltó okok – és most kérlek nagyon figyelj rám! – nagyon sok esetben nem a saját, jól ismert életünkből származnak.

Rengeteg olyan esetet ismerünk, ahol a rendszerterápiás munkák során nyilvánvalóvá vált, hogy az adott szexuális zavar, vagy panasz egy generációkon át öröklődő traumatikus élmény következménye. 

De hogyan lehetséges ez?

Tegyük fel, hogy az orvoshoz, terapeutához forduló hölgy nagymamáját még a háború idején megerőszakolták. Az eset sajnos nem kirívó, sokunk családjában, nagy- illetve dédmamájával megtörtént – mégha nem is tudunk róla… Hiszen számtalan nő titkolta, hogy át kellett élnie ezt a traumát, s próbálta egész életén át egyedül feldolgozni és elfelejteni! Az ilyen rendkívül mély nyomokat hagyó események viszont nem múlnak el nyomtalanul. Évekkel, évtizedekkel később születhet egy utód, aki tudatalattijában megérzi ezt a szörnyűséget és rezonálni fog vele a saját életében bekövetkező fájdalmakon, kezelhetetlen problémákon keresztül.

Az említett hölgy a saját életében szexuális problémák, nemi szervi megbetegedések és panaszok, orgazmusképtelenség, frigiditás és ehhez hasonló tünetek képében fogja magára vállalni a megerőszakolt nagymama sorsát és szenvedését. Az is lehetséges, hogy a szexualitás teljes elutasításával, a férfiak iránti gyűlölet érzésével éli meg ezt a sorsátvállalást. De miért teszi ezt, miért működik ez így?

Családtagjainkkal – azokkal is, akiket nem ismertünk személyesen soha – egy nagyon mély, tudat alatt működő kötelék, szeretet köt össze minket. Abban az esetben, ha valahol, valamikor a családrendszerünkben trauma, bűncselekmény, szörnyűség, súlyos esemény következik be, egy később született utód öntudatlanul, ebből a mély szeretetből magára vállalhatja a korábbi történésben szereplő valamely családtagja sorsát, hogy ezzel segítsen neki, könnyítsen annak szenvedésén. A probléma ott van, hogy ezzel a felvállalással nem tudunk segíteni őseinken, szeretteinken, viszont a saját életünket is tönkre tehetjük vele.

Amikor valakinek szexuális problémája, vagy nemi megbetegedése alakul ki, nagyon fontos a lélek mélyén megbúvó, rejtetten működő dinamikákat is megvizsgálni. Nem elegendő újra és újra elmenni a nőgyógyászhoz, vagy urológushoz, s feliratni a tizedik fajta krémet, antibiotikumot, vagy gyógyszert, hiszen ezzel nem a gyökérokokat szüntetjük meg! Amikor pedig a gyermekkorunk és a saját addigi életünk vizsgálata sem segít semmit, erősen gyanakodhatunk, hogy nem is a saját traumáink okozzák a panaszokat.

A férfiak esetében felmerülő szexuális jellegű panaszok (korai magömlés, félelemérzet, erekciós zavarok, kényszeresen előtörő szexuális fantáziák, félelem a homoszexualitástól stb.) szintén eredhetnek sokkal régebbi, férfi-ágon megtörtént súlyosabb esetekből. Kolostorokban, vagy az idegenlégióban is „szokás” volt a szexuális erőszak a férfiak között, s az utóbbi helyen tulajdonképpen kikerülhetetlen volt, hogy a bekerülő férfi tettesként vagy áldozatként ne vegyen részt a szexuális bántalmazásokban. Ezek a borzalmak – vagy a korábban említett nők ellen elkövetett erőszak – rendkívül erősen ott élnek a közös családi lélekben, tudatalattiban és hatnak az utódokra.

Van megoldás!

Rendszerterápiával, csoportos vagy egyéni családfelállítással hatékonyan és végérvényesen kezelhető a probléma, hiszen ezen megismerhetjük a kiváltó hátteret, okokat és rögtön megkezdhetjük azok elengedését, hogy ismét csak a saját életünket élhessük.

A szexuális problémák esetében teljes diszkrécióval járunk el,  akkor is, ha csoportos formában látunk neki a gyógyító munkának. A cél, hogy meg tudjunk hajolni mindazok sorsa előtt, akikkel a fent leírt módon kapcsolódtunk, hogy el tudjuk oldani magunkat attól a szenvedéstől, ami nem a miénk és nincs már vele dolgunk.