Gyermekkori rémálmok

rémálomGyermekünk rémálmait kezelni sosem egyszerű dolog. A szülő aggódva hallgatja kicsi egyetlene ártatlan ajkai közül az elképesztő történeteket, s gondterhelten indul munkába: mit is kezdhetne a gyermeki lélek alkotta furcsa szörnyekkel és rémisztő cselekményekkel?

A gonosz lények vagy felébresztik a kicsiket, vagy nem is hagyják elaludni őket – attól függ, milyen természetűek. Léteznek egészen elvetemült és kevésbé aktív szörnyek, egy közös tulajdonságuk azonban biztosan akad: félelmetesek, és a gyermek nem tud ellenük védekezni, így az éjszakát sem tölti nyugodt alvással.  Mit lehet tenni ilyenkor? Mit tehet a szülő, aki a visszatérő rémálmok hallatán egyre nagyobb kétségbeeséssel próbálja felvenni a harcot a képzeletbeli rémségekkel?

Az első lépés, hogy fel kell mérni szülőként a kicsi képességeit, erősségeit, amelyeket majd tudatosíthatunk benne. Ezzel együtt az említett gonosz lény viselkedését kell tanulmányozni az elmondás alapján, hogy megismerjük, hogyan lehetséges megfélemlíteni a szörnyet. Amennyiben van olyan képzeletbeli „barátja”, kedvence, hőse gyermekünknek, aki elég erős lehet legyőzni az éjszaka támadó rémségeket, hívjuk fel figyelmét arra, hogy ez a kedvence fog neki segíteni abban, hogy a gonosz lény visszavonulót fújjon az álmaiban.

Legyünk kreatívak, meséljünk gyermekünknek megoldásközpontú és képekben gazdag történeteket, miközben vonjuk be a kicsi tehetségeit és képeségeit is a mesébe! Így a tudatalattija pozitívan fog reagálni. Sokat segít, ha lerajzoltatjuk vele az álmot, vagy félelmei tárgyát. Ezután nagyon fontos, hogy megkérdezzük tőle azt is, ki tudna neki segíteni abban, hogy legyőzze a szörnyet, és ezt a segítőt is lerajzoltatjuk vele. A harmadik kép, amit javasolt lerajzolnia a gyermeknek, azt a jelenetet ábrázolja, amikor már megoldódott a helyzet, és minden rendben van.  Ez az utolsó kép fog olyan folyamatokat elindítani a gyermekben, amelyek megakadályozzák a visszaesést és tartósan biztosítják a megoldást. Ezt a harmadik képet tanácsos kirakni a gyerekszoba falára is, hogy mindig emlékeztessék gyermekünket arra, milyen jó vége lesz a történetnek.

Amennyiben az újra és újra visszatérő álmok már nem csupán szörnyekről, sárkányokról, furcsa gonosz lényekről szólnak, hanem gyilkosság, vagy meggyilkolt emberek tűnnek fel benne, akkor mindenképpen javasolt családfelállítást kérni a témában, hiszen ez a családban történt tragikus eseményre utal.