Mit ne mondj el az exedről?

Szeretnéd tudni, mi az, amiről soha – de tényleg soha! – nem érdemes beszélned az új párodnak az exeddel kapcsolatban? Lássuk, milyen témákat és területeket érdemes elkerülnöd, ha szóba kerül az elmúlt párkapcsolatod!

A férfiak elképesztő módon értenek ahhoz, hogy elhitessék a szeretett nővel, hogy „a múlt az már elmúlt”, és nem érdekli őket, mi történt akkor, mert a jelen a fontos. Azután mégis csak előjönnek az ilyen-olyan kérdések, a részletekbe menő faggatások, és máris ott van a nő, ahol nagyon nem akart: sarokba szorítva, mert a férfit mégis csak nagyon érdekli, hogy régen, mással, hogyan és mit csinált, és legfőképpen miért pont úgy? Bár a kapcsolatokat az őszinteség élteti és ez hozza igazán közel egymáshoz a feleket, mégis érdemes megfogadnunk azt a tanácsot, hogy a régi párkapcsolatokról jobb hallgatni az éppen aktuális partner előtt. Ez ugyanis nem az ő dolga, nem az ő élete, a részletekkel pedig csak felesleges fájdalmat okozhatunk neki. Olyan zsákutcákba futhat ilyenkor az ember, ahonnan csak nagyon ügyes manőverekkel lehet kihátrálni. Vigyázzunk, amikor azt kezdi el feszegetni a párunk, hogy korábbi viszonyainkban mit és hogyan tettünk, az ő érdekében ne osszunk meg vele kényes részleteket! Nézzük meg sorban, milyen témákat javasolt kerülni a felesleges veszekedések és sértődések elkerülése érdekében!

Hogyan szexeltetek

A legnagyobb piros felkiáltójellel ellátott területen a „Szex az exemmel” tábla virít. A legtöbb férfi életében a szex elsődleges helyet foglal el, akkor is, ha annyi minden mással el vannak foglalva. Férfiasságukat, erejüket, büszkeségüket, hatalmukat, és szerelmüket is a szexen keresztül tudják igazán megélni, ezért nagyon könnyen sérülnek ezen a területen. Ha jót akarsz, ne sétálj bele abba a csapdába, hogy kitárgyalod jelenlegi pároddal az exeddel átélt szexuális élményeket, ne mesélj neki arról, milyen pózokban és hányszor csináltátok, vagy hogy mit szerettél vele az ágyban! Ha a legkedvesebben és megértően kérdezgeti, akkor is biztos lehetsz benne, hogy elméjében és lelkében is nyomot hagynak szavaid, és valószínűleg vizuálisan is megjeleníti maga előtt a hallottakat. Innentől kezdve pedig nincs megállás, újra és újra felidézi majd, amiket meséltél, és nem hagyja majd nyugodni a tudat, hogy mással is élvezted. Egészen biztos, hogy szenvedni fog, miközben ezeken agyal, és rosszabb esetben még odáig is eljuthat, hogy undorodni kezd majd tőled, vagy már nem lát olyan „tisztának”, mint korábban. Az exekkel átélt szexuális és szerelmes élmények kizárólag a mi saját emlékezetünk és lelkünk részei, és jogunk van megőrizni magunknak ezeket az intim pillanatokat. Ha a párunkkal mégis megosztjuk őket, tudnunk kell, hogy ezzel nem segítjük őt hozzá semmihez, ami a javára válna. Ellenben egy sor kellemetlen érzést generálhatunk benne.

Ha nagy fájdalmat okozott neked

Ha részletekbe menően ecseteled, milyen szenvedéseket kellett átélned a volt pároddal, az együttérzésén kívül egy valamit még biztos elérhetsz: az a benyomása alakul majd ki, hogy még mindig nem tetted túl magad a másikon, és még mindig kötődsz hozzá. Ez pedig aggályokat és féltékenységet okozhat benne, bár tény, hogy embere válogatja, hogyan kezeli egy férfi az ilyen eseteket. Mindenesetre légy óvatos! Ha már éppen belekezdenél abba a jó hosszú sztoriba, amit a barátnőidnek szoktál előadni arról, hogyan jártad meg a poklok poklát az exeddel, inkább gyorsan fogd vissza magad, és a tömörített verziót meséld el a párodnak. Később, ha a kapcsolatotok már igazán mély és bensőséges, sor kerülhet a végtelenített változatra.

Hogy mit ajándékozott neked

Legtöbbször egy kis odavetett mondatból kell kényszerűen eljutnod odáig, hogy a számodra kedves ruháknak, ékszereknek végső búcsút mondasz. Amikor ugyanis elhangzik az ártatlannak tűnő „ezt még tőle kaptam”, a legtöbb férfi gondolatban bekarikázza az említett holmit, és onnantól kezdve így vagy úgy, de mostohán bánik vele. A vége pedig az lesz, hogy jobbnak látod, ha megválsz a régi darabtól. Ha nagyon szereted az exedtől kapott tárgyat, inkább ne említsd meg, honnan van.

Ha az exed gazdag volt

A szex mellett a másik igen kényes téma. Melyik férfit ne zavarna az, ha tudná, hogy az elődjének rengeteg pénze volt, és mindent meg tudott adni neked, amire ő nem képes? Gondolatban rögtön ellenséges érzéseket kezd majd táplálni a volt párod iránt, és valószínűleg veled kapcsolatban is keserűség alakul ki benne, hiszen azt láthatja beléd, hogy végérvényesen pénz-centrikus lettél. Ha az exed tehetősebb volt, mint a mostani társad, ne terheld őt a számára frusztráló részletekkel.

Ha közös terveitek voltak

Természetes, hogy minden pár tervezi a közös jövőjét – egy darabig legalábbis. Arról azonban nagyon fájó tudni, hogy a jelenlegi párunk az exével milyen álmokat szőtt kapcsolatuk fénykorában. Amennyire lehet, kerüld el ezt a témát, ne terheld párodat feleslegesen azzal, hogy a régi partnereddel milyen házat, kocsit, szekrénysort akartatok venni, hogyan neveztétek volna el a gyerekeiteket és melyik hegycsúcson akartatok közösen meghalni.

Ha a családod imádta őt

Mindenki szereti azt hinni magáról, hogy ő a legszimpatikusabb és legmegnyerőbb párja családtagjai számára, ám tudjuk, hogy a valóságban ez nem így működik. Van úgy, hogy az ember belecsöppen egy új rokonságba, ahol újra és újra szembesülnie kell azzal, hogy a család mennyire szerette az elődjét. Nem túl kellemes érzés, és sajnos kikerülni is nehéz. Mégis érdemes felhívnunk a szüleink, és más családtagjaink figyelmét arra, hogy jelenlegi párunk jelenlétében ne kezdjék el ajnározni korábbi párunkat – és ami még szörnyűbb: ne szólítsák exünk nevén mostani kedvesünket.