Bénító félelem

A félelem az egyik leggyakoribb és „leghatékonyabb” okozója a sikertelen, nem beteljesített, boldogtalan életnek. Ez az emberiséggel egyidős, mindannyiunk által olyan jól ismert érzés hirtelen, minden addigi lelkesedésünket és tervünket sarokba szorítva képes lecsapni ránk – bizony óriási kárt hagyva maga után. Önbizalmunkat gyengítheti, képességeinket és a bennünk rejlő tehetséget is blokkolhatja. Aki teret enged félelmeinek és nem számolja fel őket, könnyen egy olyan életben találhatja magát, amely „nem is az övé”,   amelyben nem tudja kibontakoztatni valódi értékeit, pozitív tulajdonságait. Azt már mondani sem kell, hogy ezek után mi várhat az emberre: folyamatos elégedetlenség, boldogtalanság, sivár életvitel, betegségek… Vagy még rosszabb.
Vajon kezelhetjük valahogyan félelmeinket? Ha igen, hogyan kezdjünk hozzá?

Tudatosan szembe kell néznünk félelmeinkkel. Minden egyes ismert és mélyen rejtőző félelmünket meg kell vizsgálnunk és ízekre kell szednünk. A megismerés ugyanis közelebb hozza, barátságosabbá teszi számunkra az ismeretlen, rémisztőnek vélt „mumusokat”, így könnyebben elengedhetjük azokat, leszokhatunk róluk. De hogyan ismerd meg őket?

Amikor van egy kis időd és nem zavar senki, végy egy papírt, tollat és tedd fel magadnak a kérdést: „mi az, amivel elégedetlen vagyok az életemben?” Valószínűleg több ilyen területet is fel tudsz sorolni 🙂 Ezek után minden egyes témánál kérdezd meg önmagadtól: „mi az a félelem, amely  megakadályoz abban, hogy életemnek ezt a részét teljessé és számomra tökéletessé tegyem?” Merülj bele az érzésbe, a félelembe, amely felbukkan benned a témával kapcsolatosan. Képzeld el, éld bele magad, mi történne, ha mégis úgy alakítanád a dolgokat az adott területen, ahogy a szíved diktálja? Mit „tenne” a félelem, milyen szörnyű dolog történhetne, ami miatt ott dolgozik benned ez a rettegés? Menj el a végsőkig: mi volna a legborzasztóbb dolog, amelytől félsz, hogy bekövetkezhet, ha úgy formálnád az életed, ahogyan igazán szeretnéd?
Most, hogy ezt megtaláltad, nézz szembe vele józanul: valóban megtörténhet? A legtöbb esetben rádöbbenünk, hogy képtelen túlzás, amitől a mélyben annyira félünk egy-egy dolog kapcsán.
Természetesen vannak „reálisnak” tűnő félelmek. Ebben az esetben saját önbizalmunk és önértékelésünk megerősítése a válasz arra, hogyan is szokhatunk le a félelemről. Minden tudás, amelyet megszerzünk, minden képzés, tanfolyam, amit elvégzünk, kitűnő önbizalom-erősítő lehet. Az önismeret, önfejlesztés területén megtett lépések pedig csodákra képesek, ha az életed jobbá tételéről van szó.
A félelmeidet ne kezeld ellenségként! Próbálj hálával, nyitottan közeledni feléjük, hiszen: minden egyes félelmed mögött hatalmas lehetőségek rejtőznek, csak ki kell bontanod őket, fel kell szabadítanod azt a részed! Nem véletlen, hogy félsz valamitől… Minden félelmed egy gyógyulási lehetőség, egy olyan pont, ahol elkezdhetsz szárnyalni 🙂
A tudat alatt működő félelmek – hiszen mindenkiben dolgoznak ilyenek – egy olyan szintről befolyásolják életünket folyamatosan, melyet sokszor egy fenti típusú gyakorlattal nem tudsz felszínre hozni. Ilyen esetekben általában egy olyan szerettünkkel, ősünkkel vagyunk lélekben összekapcsolódva, akivel például valamilyen szörnyűség történt, vagy nagyon nehéz sorsa volt. Tudat alatt felvállalhatjuk az ő életét (mély, lélek szintű szeretetből teszünk ilyesmit), vagy bizonyos mozzanatokat a sorsából, így a mi életünkben is megjelenhetnek olyan események, irányok, melyek őt jellemezték. Ahhoz, hogy ezt le tudd tenni, el tudj oldódni tőle, először fel kell ismerni ezeknek létezését. Jó hír, hogy nagyon szépen, sikeresen meg lehet oldani, szüntetni ezeket a problémákat! 🙂
És még valami: minél többet gondolsz a félelemre, minél inkább arra fókuszálsz, hogy félsz valamitől, annál több energiát adsz neki, annál jobban erősíted!!Próbáld meg rajtakapni magad, ha éppen félni kezdesz és tudatosan állítsd meg az érzést.